Şcoala Gimnazială Specială "Sf. Vasile" din Craiova s-a înfiinţat în anul şcolar 1954/1955. În momentul înfiinţării se numea Şcoala Specială pentru Hipoacuzici din Craiova, fiind la vremea respectivă, singura şcoală pentru copii hipoacuzici din ţară.
În 1954 şcoala era situată în strada Comuna din Paris, nr. 26, (în spatele bisericii SF. Mina), într-o clădire ce aparţinuse familiei boierului Grigore Otetelişanu. Şcoala era compusă din 2 cladiri şi avea suprafaţă de 1527,97 metri păraţi, din care săli de clasa 171 de metri pătraţi, restul fiind utilităţi (baie, magazii, camară, spălătorie, sala de mese, dormitoare, locuinţe particulare pentru primii profesori.
În primul an şcolar, cursurile s-au deschis cu un număr de 6 elevi. Până la sfarşitul primului an şcolar de existenţa, s-au înfiinţat 4 clase de învăţământ primar cu 40 de elevi şi 10 cadre didactice. Primul director al şcolii a fost învăţătorul Nicolae Culman. Cu timpul numărul elevilor şi al cadrelor didacice a crescut, astfel încât din s-a luat decizia construirii unui nou sediu.
Actualul sediu din strada dr. Dimitrie Gerota, nr. 3, a fost dat în folosinţă în doua etape, în 1970 si 1976. În anul dării în folosinţă a primei grupe de construcţii, clădirea principala a şcolii, erau 7 clase de învăţământ primar cu 107 elevi şi 6 de gimnaziu cu 79 de elevi, numărul profesorilor ajungând la 40. Vechiul sediu a fost folosit în continuare pentru spaţii de dormit şi ateliere şcoală. În 1976 întreaga dotare a şcolii se mută în construcţiile noi şi se înființează 7 grupe de învăţământ preşcolar (gradiniţa) cu 56 de elevi, existau 11 clase de învăţământ primar cu 157 de elevi şi 10 clase de gimnaziu cu 148 de elevi. Numărul cadrelor didactice ajunsese la 89.
Noul sediu cuprindea peste 20 de săli de clasă ,gradiniţă, cabinete specializate (terapii specifice de compensare, audiologie, kinetoterapie, fizica-chimie, biologie, istorie-geografie), ateliere şcoală (tâmplărie, lăcătuşărie, croitorie), cabinet medical şcolar, internat, bucătărie, centrală termică.
În aprope întreaga existenţă a şcolii de la înfiinţare şi până în 1990 şcoala se afla în structurile Ministerului Muncii. Din 1990 şcoala a trecut, asa cum era şi firesc în subordinea Ministerului Educaţiei Naționale,iar din anul 1999 a primit numele actual.
Profesorii școlii au obţinut în cadrul evaluărilor naţionale, concursuri artistice, sportive, ştiinţifice numeroase premii şi rezultate deosebite. Mulţi dintre foştii noştri absolvenţi au acces spre învăţământul superior şi spre lumea artistica naţională.